nendo : looking through the window

  • 2016.08
for Taiwan Design Center

nendo’s large-scale retrospective exhibition held in the Taiwan Design Museum, situated in Songshan Cultural and Creative Park.
The park encompasses many historical buildings and is located in Taipei. Around 322 works were exhibited in the 1420 square meter venue, housing 6 different galleries. The architectural structure sits on the grounds of a former tobacco factory built during Japanese Colonial Period. Since the galleries are linked together by long corridors, and also characterized by windows with wooden frames lining up against those corridors, it was designed so that the “corridor” and the facing “window” would play a key role in the exhibition space, and not the “gallery” itself. First, small exhibition spaces for each furniture brand were fitted behind the window in the same size as the window. Next, the brands were grouped together by region, such as Italy, Eastern Europe, North America and Asia, so that when the visitors walked along viewing each window they could enjoy an experience that resembles having gone around the world visiting each brand.
The aim was to achieve an exhibition that invokes a sense of excitement similar to window shopping when looking through windows and at the same time conjure a sense of tranquility when viewing the scenery outside the window.nendo_looking_through_the_window_sketchlooking_through_the_window_main_visual_sketchlooking_through_the_window01_takumi_ota looking_through_the_window02_takumi_ota looking_through_the_window03_takumi_ota looking_through_the_window04_takumi_ota looking_through_the_window05_takumi_ota looking_through_the_window06_takumi_ota looking_through_the_window07_takumi_ota looking_through_the_window08_takumi_ota looking_through_the_window09_takumi_ota looking_through_the_window10_takumi_ota looking_through_the_window11_takumi_ota looking_through_the_window12_takumi_ota looking_through_the_window13_takumi_ota looking_through_the_window14_takumi_ota

Collaborator : Takeshi Yamamura / Yamamura SanzLavina Architects, syk
Photographer : Takumi Ota